Digtsamlingen Glimt af Lys er skrevet af ægteparret Lene Skovsende og Tue Omø, og dækker en vældig broget tematisk palet med alt fra sygdom, død og graviditet til skriveblokader og internet-søgninger.

glimt af lys

Alt i alt, er samlingen et sammensurium af hverdagsobservationer, -følelser og -banaliteter, der kredser omkring nogle af livets store øjeblikke. Eksempelvis behandler forfatterne dét at vælge brudekjole, dét at blive forældre og længerevarende sygdom. Samlingen har meget få klassiske eller traditionelle digte, og kun ganske få steder er der gjort brug af enderim. I vældet af tematisk og stilistisk brogethed, er der dog stadig en del kraftfulde værker. Masken faldt! er et af de digte, som blev hos mig længe efter, jeg læste det første gang. Det starter meget uskyldigt ud, men drejer pludselig i en helt anden retning. Digtet er kraftfuldt og malende, og jeg kunne mærke det i maven, hvilket altid er en god ting – især, når det gælder poesi.

Desværre kan mange af digtene også være for malende, og mængden af indhold mellem linjerne er lidt for ofte forsvindende lille.

Bogstavelige beskrivelser og barske banaliteter

Denne anmelders yndlingsværk i samlingen er Glemmer du…, der i bund og grund handler om skævheden i en relation, hvor den ene kun vil være venner – ”the friend zone”, som det hedder på engelsk. En af de fine ting ved digtet er, at det vender situationen på hovedet og viser, hvor uhyggeligt en sådan situation kan udvikle sig:

“Du blev mere og mere voldsom
Og havde misforstået vores forhold
Nu var vi sammen ved magt”

Igen er det meget bogstaveligt beskrevet, men digtet er let at relatere til for de mange kvinder, der ofte bliver beskyldt for enten at overdramatisere eller netop placere mænd i “the friend zone”. I hvert fald gav det genlyd hos mig. Digtets leg med en gammel dansk vise er også en ganske fin fodnote, omend det ret yndige løfte, afgivet i visen, nærmest virker truende hos Skovsende og Omø.

Jordnær og teknofil på den gode måde

Der er ikke et åbenlyst mønster i, hvordan samlingen er sat sammen. Det starter sådan set let og lykkeligt ud, hvorefter det gradvist bliver mørkere. Tematisk skifter det også på må og få – eller sådan føles det i hvert fald. Graviditet og fødsel er dog vældig prominent i sidste halvdel, hvilket må have en vis signifikans for værkernes dagligdags orientering og forfatterne. Igen er budskaberne og tematikkerne slet skjult under den nærmest fraværende metaforik.

Personligt, er jeg dog vild med, at teknologien er så tilstedeværende som den er. Mange værker har eksempelvis strofer om at søge på nettet. Det samlede udtryk bliver dermed også både jordnært, og alt i alt føles den direkte tilgang til poesien, som et frisk pust.

Der er unægteligt noget sjovt ved denne digtsamling. Værkerne gør brug af smileys, skifter mellem store og små bogstaver, og bruger sproget på en interessant måde, som jeg synes er friskt og underholdende. Dertil skal dog siges, at jeg tror, jeg havde nydt digtene mere, hvis de overlod mere til læseren mellem linjerne.

 

Glimt af lys er udgivet på forfatternes eget forlag, LS2, og er tilgængelig som eBog hos bl.a. Arnold Busck.