Vi har alle hørt fortællingerne om vidt fremmedes lykkelige omfavnelser, mørklægningsgardinernes afbrænding og de lys, man satte i vinduerne. Historierne om den aften, hvor Danmark atter fik sin frihed efter den tyske besættelse. De velkendte historie om et frit Danmark, har den dag i dag dog stadig en ofte overset skyggeside. For det var ikke hele landet, der kunne ånde lettet op og fejre freden: den 7. og 8. Maj 1945 blev Bornholm bombet af sovjetiske fly og øen kort efter besat af russiske tropper. Dette sjældent omtalte kapitel af Danmarkshistorien er centrum for Anna Margrethe & Kirsten Kjæargaards børnebog Mit hus – den dag freden forsvandt

Mit hus - den dag freden forsvandt

 

Nyheden om den snarlige befrielse og  afslutningen på Anden Verdenskrig blev fejret landet over. Troen på fred og lettelsen over krigens endelig afslutning var også nået Bornholm, men i modsætning til resten af landet, fik bornholmerne ikke lov at dvæle ved Befrielsen.

“…krigen var ikke rigtig slut. Ikke for Bornholm. Det vidste vi bare ikke endnu.”

Stilfærdig dramatik

Anna Margrethe & Kirsten Kjæargaard har med bogen Mit hus – den dag freden forsvandt forsøgt at åbne op for Befrielsens skyggeside og fortælle om den tid, hvor Bornholm fortsat var under krigstilstand, mens resten af landet forsøgte at vende sig til freden. Baseret på Kirsten Kjæargaards barndomserinderinger og velillustreret af hendes datter, Anna Margrethe Kjæargaard, fortæller bogen stilfærdigt den dramatiske historie om Bornholms besættelse og det forsat uafklarede bombardement af byerne Nexø og Rønne. Formilder ved Bornholms Museum, Sanne Steenberg Hansen, skriver i bogens efterord:

“For børn og voksne på Bornholm var afslutningen på Anden Verdenskrig en voldsom oplevelse, som fulgte dem gennem resten af livet.” 

Der er begået en lille genistreg ved at vælge at formidle denne voldsomme krigsoplevelse gennem børnebogens medie. Hvad, der kunne været blevet en løftet pegefinger til alle (børn og voksne), der ikke kender historien om Bornholms besættelse,  er i stedet blevet en stemningsfuld introduktionsfortælling til et for mange ukendt stykke Danmarkshistorie, fortalt fra det mest inkluderende perspektiv muligt: barnets. Der er tænkt over den historie, der formidles og dens dybde og lag er så fint bearbejdet gennem illustrationernes associationer til børnetegninger og det beskedne sprogvalg, at der virkelig er tale om en bog til alle aldre.

Poetisk lethed og stærke illustrationer

Hvor end trist og dystert historiekapitlet der behandles i Mit Hus er, så holder mediets poetiske lethed og illustrationernes styrke læseren fra at føle sig tynget af hvad der fortælles. Man er grebet, men ikke tvunget. Det er ikke pligtlæsningens tunge åg, der skubber læseren gennem Kjærgaard & Kjærgaards værk, men i stedet oprigtig interesse. Og det er klart den bedste måde at formidle dette ofte oversete stykke Danmarkshistorie på.

Det er for sent at skamme folk ud for ikke at kende til Bornholms besættelse. Lad i stedet historien blive godt formidlet gennem mere de mere inkluderende medier. Som for eksempel en særdeles velskrevet børnebog.

 

 

‘Mit hus – den dag freden forsvandt’ er udgivet på Jensen&Dalgaard i 2015