On the Other SideEvie Snow har lidt af et efterlivsproblem. Fordi hendes sjæl er tynget af de hemmeligheder, hun har holdt på gennem hele sit liv, kan Evie ikke komme i himlen. Hendes sjæl er for tung. Sammen med sin gamle ven, Dr. Lieffe, er Evie nu tvunget til at træde tilbage ind i de levendes verden for at lette sin sjæl. Resultatet er en hjerteskærende kærlighedshistorie, som ikke engang hendes børn vidste noget om.

On the Other Side af Carrie Hope Fletcher

On the Other Side er Carrie Hope Fletchers debutroman og er helt klart en af de bedre kærlighedshistorier, jeg har læst. Fletcher formår at udfolde sine karakterer på smukkeste vis, og ingen af karaktererne er uden fejl, eller helt igennem god eller ond. Fletcher søger desuden aktivt at indskrive LGBTQ-personer i sit persongalleri og både bi-, pan- og homoseksualitet er repræsenteret. Dét er hverken nemt eller problemfrit. Fletcher misser da også både flere muligheder for at udfolde karakteren Vincents biseksualitet ordentligt, mens Eddie, Evies homoseksuelle bror, fremstår som lidt af en kilché. Men det er et forfriskende forsøg, og i det mindste er de inkluderet – og uden for mange grelle stereotyper.

Eddie snuck out in the early hours of the morning last night and came here. We talked and he admitted to me… well, he told me that he’s gay. […] Mother will throw him out. He’ll be alone, so I need to take care of him.

Magiske hjælpemidler og snubletråde

Bogen gør meget brug af magisk realisme, og det skal man som læser en gang i mellem lige være lidt ekstra opmærksom på og åben overfor. Ud over de dele af historien, hvor Evie er i selskab med den afdøde Dr. Lieffe, ses det mest i bogens detaljer: tegninger, der forvandles til glas og går itu, og et træ, som kun bærer frugt under storm. Magien bærer ikke historien, men er en fin tilføjelse, der hjælper til at binde de to verdener sammen. Kun en enkelt gang tabte bogen mig, som læser, i forhold til den magiske realisme. I en scene fortæller bogen, hvordan Evie åbner sit bryst som et skab, tager sit hjerte ud og begraver det i familiens have. Mens historiens andre magiske aspekter er fine tilføjelser og og forbindelser, virker denne del både mere absurd og mere søgt end bogens andre magiske dele.

Your soul is too heavy to pass through this door,
Leave the weight of the world in the world from before

Kærlighed på lige vilkår

On the Other Side er en historie om frihed, kærlighed, hjertesorger, og om at gøre dét, som er rigtigt, ikke bare for én selv, men også for sine medmennesker. Mest af alt er det en historie om en stærk kvinde, der skaber sig et godt liv ud fra hendes forudsætninger, og forsøger at gøre en forskel for sine nære og kære. Bogens gennemgående tema er kærlighed i alle udstrækninger – venskab, familie og  romantik er alle ligevægtigt repræsenteret, og at den romantiske kærlighed ikke tynger historien var vigtigt for, at jeg kunne nyde historien.

When faced with the choice between what is right and what is easy, we are encouraged to choose what is right, even if it puts us in a difficult situation. But what happens when you’re faced with the choice between what is right for you and what is right for those you love, and neither choice is easy?

 

Jeg planlagde allerede at læse denne bog, da jeg hørte, at der var LGBTQ-personer repræsenteret, og så snart jeg var i besiddelse af en kopi, gik jeg i gang. Jeg kiggede ikke op før den sidste side var vendt, og jeg følte, at mit hjerte ville flyde over. Jeg elskede den. Hele vejen gennem historien følte jeg mig ét med Evie og tog del i hendes følelser – jeg fældede endda en tåre eller to, sammen med hende. Bortset fra enkelte løse tråde og ubesvarede spørgsmål, gjorde bogen alt det, jeg gerne ville have. On the Other Side er helt klart en bog, jeg vil anbefale. Både til dem, som er bare en smule glad for kærlighedshistorier, og til dem, der er nysgerrige på LGBTQ-karaktererne – så længe de er opmærksomme på, at repræsentationen ikke er perfekt.

 

 

On the Other Side blev udgivet af Sphere d. 14. juli 2016 og skal købes online på eksempelvis amazon.com og saxo.com