plankebord dækket op til morgenmad

Sådan bygger du dit eget plankebord

dr3

Plankeborde er både flotte og praktiske. Hvis du gerne vil hoppe med på trenden med flotte plankeborde, så har du måske overvejet, om du kunne bygge dit eget bord fra bunden. Her kan du læse mere om, hvordan du bygger dit eget plankebord. 

mand som sidder i et værksted

Find alle de rette materialer 

At bygge et plankebord kan sagtens kun være et projekt som tager en dag, hvis du har været god til at købe alle materialer ind på forhånd. Det gode ved plankebordet er, at det er super nemt at tilpasse i størrelse, udseende og sværhedsgrad, så du kan tilpasse det til dine evner. Hvis du ikke har den største erfaring med gør-det-selv projekter, kan du med fordel købe færdige bordben, så du slipper for selv at skulle bygge dem. Udover ben, planker og diverse skruer, så skal du også sørge for at have det rigtige værktøj. Du kan lave dit plankebord manuelt med en håndsav, skruetrækker og sandpapir, men hele processen bliver meget nemmere, hvis du opgraderer til en rundsav, skruemaskine og så videre. Hvis du ikke selv har dem stående i dit værksted, kan det være, at du kan låne værktøj fra nogen, du kender. 

Vælg de rigtige planker 

Plankerne styrer hele bordets udtryk. Nogle vil gerne have et mere rustikt bord, imens andre gerne vil have det strømlinet. Hvis du gerne vil have et mere rustikt look, kan du med fordel gå efter bredere planker. Du kan også finde planker i et hav af forskellige træsorter, så dit bord kan variere fra helt lys i farven til næsten sort. Du kan også påvirke farven på dit bord med olien, som du smører dit bord med til slut. Udover farven på træet, så påvirker træsorten også selve strukturen på planken. Det samme gælder træets hårdhed og modstandsdygtighed. Hvis du gerne vil have et holdbart bord, kan du med fordel gå efter træsorter som eg, ask og fyrretræ. Disse træsorter er heller ikke de dyreste på markedet, hvis du gerne vil spare en smule penge på dit projekt. Du kan nemt finde et stort udvalg af flotte og billige planker i diverse byggecentre og på nettet. 

plankebord som bliver brugt i et kontor

Byg bordet 

Når du har alle de nødvendige materialer, så er der kun tilbage at bygge bordet. Det første, du skal gøre, er at klargøre træet til bordplanen. Først skal du nedslibe begge sider af planker med korn 80 og derefter korn 120 og 150. Så kan du begynde at save dine planker til, så de har samme længde. Inden du fastmonterer plankerne på bordpladen, er det vigtigt, at du sørger for, at plankerne vender rigtigt. Barkkanten og årringene viser, hvilken sider der skal være oppe og ned. Du monterer plankerne ved at skrue dem fast på et tværgående stykke træ. Herefter kan du nemt montere benene, så du har dit færdige bord.