af Katarina Sofie Meldgaard Skovsende

millionbillionjulemænd

Så er det jul igen. Vi har træer i stuerne, varm rødvin med rosiner i glassene, æbler i anden og ingen penge i pungen. Julen er en mærkelig tid. Men den er også en hyggelig tid. Især er det hyggeligt inde i varmen, når man har tændt stearinlys, lavet to kopper kakao og sætter sig ned med sin møgunge og en god julebog – men hvilken bog? Jeg giver fire bud nedenfor.

Den søde og uskyldige: En million-billion julemænd af Hiroko Motai og Marika Maijala

Hvordan kan julemanden nå rundt til alle børn i hele verden på bare et enkelt døgn? Og hvorfor har jeg aldrig mødt eller bare set den rigtige julemand? Den japanske forfatter Hiroko Motai forsøger sammen med den finske illustrator Marika Maijala at komme med svar på disse spørgsmål. Deres bog hedder En million-billion julemænd og handler om julemanden, der blev til en million-billion julemænd. Det er en sød historie, der leverer et alternativt svar på børnenes store julespørgsmål. Teksten i bogen er meget simpel og illustrationerne ligeså – faktisk minder de lidt om børnetegninger – og alligevel er det i illustrationerne, at historien rigtig folder sig ud. For teksten beskriver bare, mens der i illustrationerne er varme, humor, underfundighed og endda til tider skønhed. Man kunne ønske sig noget mere kant, måske noget farligt, et mørke, men det er jo juletid, og vil man have noget sødt, er En million-billion julemænd et lige så godt bud som æbleskiver med puddersukker.

Den sjove og alternativt julede: En julehistorie… og så alligevel ikke af Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi

Juleaften er ret hyggelig, så hyggelig, at man sagtens kan holde den flere gange om året. Det lærer man i billedbogen En julehistorie… og så alligevel ikke af makkerparret Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi. Makkerparrets julehistorie handler om, hvad nisser tager sig til, når det ikke er jul. Og det er en trist tilværelse, der beskrives, for ingen gider at have noget med nisser at gøre uden for december. Såre trist er det altså for nisserne, men Aakeson og Bregnhøi fortæller med stor humor, glimt i øjet og kun ganske lidt alvor, og så sørger de for en lykkelig slutning. Der er ikke nogen større mening med galskaben, men den humoristiske tone og særegne logik i fortællingen er utroligt underholdende. Og så er der også masser af sjove og finurlige detaljer at gå på opdagelse i Bregnhøis illustrationer. Leder man efter en traditionel julehistorie om nisser, skal man lede videre, men kan man tåle en julehistorie, der ikke er rigtig julet, men bare sjov, så er En julehistorie… og så alligevel ikke et fint bud.

Den nørdede og inspirerende: On a Beam of Light af Jennifer Berne og Vladimir Radunsky

Især til jul kan man godt få for meget af julemænd og Jesu fødsel. Er det tilfældet, kan man i stedet bruge sin tid på at fejre, at 2015 er 100-året for Einsteins generelle relativitetsteori. Og det kan man gøre med billedbogen On a Beam of Light – A story of Albert Einstein, der er skrevet af amerikanske Jennifer Berne og illustreret af russiske Vladimir Radunsky. Bogen starter – ligesom historien om Jesus – med, at et drengebarn bliver født. Barnet er et usædvanligt barn, der vokser op og bliver en usædvanlig voksen og endda et geni. Bogen fortæller altså om Einsteins liv, om hans hunger efter viden, hans excentricitet, hans modstandsdygtighed og ikke mindst om nogle af de store tanker, han ændrede verden med. Historien er ikke gribende fortalt, og illustrationerne er bare skitserede gengivelser af teksten, men alligevel er der noget at komme efter i On a Beam of Light. For det er en sød og varm historie, der inspirerer til at tro på sig selv og til at blive klogere på nogle af fysikkens store spørgsmål. Forfatteren har endda suppleret med en læseliste bagerst i bogen, hvis man gerne vil dykke dybere ned i Einsteins liv og tanker! Er man eller har man et nysgerrigt, lille barn, der hellere vil udforske universets mysterier end mysteriet om julemanden, så er denne billedbog et oplagt sted at starte. (NB. Bogen er ikke oversat til dansk.)

Den traditionelle og hyggelige: Julekalender for børn af Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen

Julen er tiden for nisser og trolde, ænder og gæs, snevejr og skøjteløb, juleindkøb og gaveræs og meget, meget mere. Sådan er det i hvert fald i Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsens Julekalender for børn. Gennem 24 afsnit på rimende vers fortæller Rasmussen og Olsen om den danske jul og frembringer en stemning af hygge og eventyr. I teksten mærker man blandt andet forventningens glæde, gåsens frygt for at blive spist og den strenge frost i december, og i de flotte illustrationer mærker man blandt andet kærligheden blandt trolde og stilheden i et sneklædt landskab. Udover at være stemningsfulde er Rasmussens 24 remser sjove og fyldt med sproglig leg og Olsens illustrationer fint tegnede og fyldt med kærlighed og humor. Således minder remserne meget om Rasmussens andre børnerim og illustrationerne meget om dem, der illustrerer disse børnerim. Julekalender for børn leverer altså det, som dette makkerpar plejer at levere, når de skriver og tegner for børn. Her er intet nyt og anderledes, men måske er det heller ikke det, man har brug for til jul. Måske har man bare brug for nogen, der kan fortælle traditionelle historier om nisser og trylle en eventyrlig julestemning frem. Og det kan Rasmussen og Olsen! Vil man gerne have en god, gammeldags julebog, kan man altså trygt lade sig forføre af denne kære billedbog.

Glædelig jul og godt 100-år!