Horror.dk er en antologi udgjort af 12 noveller  af 12 forskellige danske forfattere, heriblandt; Dennis Jürgensen, Kenneth Bøgh Andersen, Carina Evytt og Michael Kamp. Forord og præsentationer af forfatterne er, meget velskrevet, af Mathias Clasen.

horrordk2-200x300

Utopia af Bjarne Dalsgaard Svendsen – En lidt tung start på en rejse gennem 12 gysenede noveller

Utopia handler om soldaten Ulrik Borum som kommer hjem efter at have været i Afghanistan for anden gang. Men denne gang gik noget grueligt galt. Fem soldater er døde, og nogle forfærdelige mareridt hjemsøger de hjemvendte soldater.

Der gik dog for lang tid før, vi endelig nåede frem til det egentlig skræmmende/spændende i selve narrativet. Det blev lidt tungt nogle steder, og så har forfatteren valgt at benytte sig af nogle specielle synonymer ind i mellem som ikke er bekendte i almindelige læseres ordforråd.  Ærgerligt, da det ellers bliver en god historie hen mod slutningen. En smule skuffende gysernovelle må jeg indrømme. Men der er jo heldigvis elleve andre potentielt skrækindjagende historier udover Utopia.

Frygt af Erwin Neutzsky-Wulff – Et spændende billede af frygt som vi føler den

Frygt er en kort, men spændende novelle som jeg godt kunne ønske mig var en hel roman. Den handler om en psykiater der skriver i sin dagbog om Forsøgsperson A, som han tester frygtens placering i hjernen på. Som sagt god og spændende novelle, men han bruger også lidt fagudtryk ind i mellem som man måske ikke kender så meget til hvis man ikke selv har læst lidt om hjernen. Novellen rummer et digt om frygt som jeg under min læsning blev ret vild med. Det lyder således:

”De går, mine nætter og dage,

med nagende pinefuld angst

– jeg føler den kløende plage,

som fisken må frygte sin fangst,

sin kvælende død på det tørre,

uhjælpelig viklet i vod.

Dog tror jeg, at ingen er større

End den, som er menneskets lod.

 

Men når jeg læser om helte,

Som hverken har tag eller dørk,

Men rejser i trods deres telte

I tomhedens frugtbare ørk,

Som ikke et øjeblik frygter,

Men spiller det farlige spil,

Så ved jeg præcis, hvad jeg frygter:

Jeg frygter, jeg ikke er til…”

 

Stevie af Carina Evytt – En mors mareridt

Jeg ved at erfaring at Carina Evytt skriver rigtig godt og spændende, så jeg havde nogle forventninger inden jeg læste hendes novelle. Og jeg blev ikke skuffet.

Den handler om den unge gravide Mattie som flytter ind hos sin mands tante, da manden er forsvundet på havet. Men huset gemmer på en gammel tragedie om en ung gravid kvinde hvis mand døde på havet, hendes barn dødfødes og herefter begår hun selvmord på trappen i huset. Men hendes spøgelse er der stadig, og det har planer for Mattie.

Jeg kan med stolthed fortælle at Carina Evytt er en af de bedste danske Horror-forfattere jeg har læst. Med bøgerne ”Dæmoner”, ”Let bytte” og ikke mindst ”Jack the Rippers Lærling” er hun klart en af mine favoritter når det gælder dansk litteratur. Hvis ikke du endnu har læst hendes værker, så glæd dig! Der vil snarest komme en anmeldelse af hendes bog ”Jack the Rippers Lærling”.

Cornelia af Michael Kamp – En novelle der rammer alle der nogenside har modtaget en “runde-sms”

Her følger vi drengen Jesper, han modtager en sms fra et ukendt nummer:

”Hej. Jeg hedder Cornelia.

Jeg døde i en brand for tre år siden. Hvis du ikke sender denne her videre, kommer jeg ind på dit værelse i nat og stirrer på dig. Jeg er så ensom, Skynd dig at sende den videre.

PS: Efter branden har jeg ikke længere noget ansigt.”

Ad. Jeg kan sagtens huske alle de åndssvage videresend-sms’er om det ene og det andet. De fleste kender nok til disse, og derfor er denne novelle også meget rammende.

Inden jeg læste ”Horror.dk” kendte jeg kun til Michael Kamp af navn, men uden at have læst noget han har lavet. Det har jeg så gjort efterfølgende! Og han har nu vundet en plads i mit stadig voksende Horror-hjerte! Glæd dig til de kommende anmeldelser af blandt andet ”Samlerne” og ”Hvor de gamle visner”.

Nattog af Dennis Jürgensen – Vi springer gerne på toget for at få mere af Jürgensen!

Lang men velskrevet novelle i Jürgensen stil. Den handler om Tommy og en gruppe venner er på vej hjem fra byen, og den ene kammerat kender en genvej gennem skoven og langs et togspor. Men da de følger togsporet kommer der er kæmpe stort og kulsort tog forbi, med nogle underlige væsener i lokomotivet. De undre sig, men taler ikke nærmere om dem før den næste dag. For der får de skræmmende væsener fra natten før pludselig stor betydning for deres liv fremover.

Man kan ikke udtale sig om at holde af horror-genren uden at have læst noget af Dennis Jürgensen. Han er indbegrebet af børnegys i den danske litteratur, og det kan vi godt være stolte af!

Bøddel af Kenneth Bøgh Andersen – tænk sig at arbejde som morder

Kenneth Bøgh Andersen! En af mine yndlingsforfattere, så der lå også et pres i form af forventninger fra min side da jeg gik i gang med at læse hans novelle. Og jeg blev ikke skuffet.

Den handler om Gert, der er slagter, skilt og hader sin chef. Han er fornylig flyttet ind i en kælder hvor den tidligere ejer har efterladt sig en guillotine bagerst i et pulterkammer. Det var en miniatureudgave af slagsen, men da Gert efter en del øl, laver en papirs mand og halshugger viser den lille guillotine sig ikke at være helt ”ubrugelig” som dødsinstrument.

Der kom ikke så mange overraskelser, og der var ikke efterladt så meget til den frie fantasi som jeg måske havde håbet lidt på. Men en god og fangende historie.

Kenneth Bøgh Andersen er som Carina Evytt og nu også Michael Kamp en af mine danske favoritforfattere og især indenfor fantasy/horror-verdenen. Nok mest kendt for den nyligt udkomne film ”Antboy” har Kenneth Bøgh Andersen nu haft en fast plads i horror-verdenen hos dem der ved hvor de skal lede. Min favorit hos denne fantastiske forfatter er og bliver nok altid ”Den Store Djævlekrig”. En fantastisk serie der er læst flere gange end jeg kan huske, og så har han endda meddelt at der i september 2015 kommer en bog nummer 5 i serien! GLÆD DIG.

Ikke kun underholdning og gys!

Horror.dk er ikke kun gys og underholdning for dem der lyster det. Bogen er med vilje skrevet således at den vil kunne bruges i undervisningen. Alle novellerne vil i mine øjne sagtens kunne læses i folkeskolen eller gymnasiet og derefter analyseres, både som genre, men også som skrivestil.

Så til de dansklærere der læser denne anmeldelse, BRUG DEN. Jeg ville elske at have fået stukket Horror.dk i hånden i skolen. Der er alt for lidt fokus på horror som genre. Læg eventyrene til side og gør plads til horroen, den kan lære os meget mere end vi tror muligt.