Alma og Margit har det ganske godt på hver sin side af en lille vej i udkanten af Tomalilla. Men da et brev pludselig en dag dumper ind ad brevsprækken, får de to kvinder en rystende besked fra det offentlige: De skal flytte! Så let overgiver de to kvinder sig dog ikke, så mens myndighederne er optaget andetsteds og bestyreren på deres nye plejehjem overser dem, begynder de to ældre damer at lægge planer for at få reddet deres hjem. Karin Brunk Holmqvist har med ‘Sirile gentlemen søges’ bedrevet en hyggelig, lille roman, hvor moralen synes klar fra start: Undervurder aldrig de ældre. 

Sirile Gentlemen Søges af Karin Brunk Holmqvist

Ude i det svenske land bor enken Margit og den enlige Alma på hver deres side af vejen. De har boet der så længe, at en lille sti er blevet slidt mellem deres huse og alt ånder fred og ro, mens solen går ned over Almas havenisse og betongås. Men freden brydes, da de to damer modtager besked fra kommunen om, deres hjem vil blive opkøbt og inddraget til den nye vej til egnens ferieby. De skal istedet bo i det mere fashionable, nyrige nabolag, af damerne døbt “Ståpikkekvarteret”, hvilket ingen af dem ser synderligt frem til. Vemodigt pakker de deres bedste ejendele sammen (og gemmer havenisse og gås godt af vejen imens) og flytter ind på det lokale plejehjem Solglimt, hvis forstanderinde, Ulla Strøm, er alt andet end tålmodig og elskværdig overfor hjemmets beboere. Uheldigvis for Strøm overgiver Alma og Margit sig ikke, og da de to kvinder opdager Strøm i armene på det gifte byrådsmedlem Kjell Johansson, øjner de en chance for at få omlagt den vej, der ellers ville gå gennem deres hjem og muligvis reddet deres huse og have fra en skæbne som asfalt.

Kærlighed og kørelejlighed søges

Men afpresning er ikke de eneste planer, Alma og Margit har, for bruddet med deres faste rutiner har samtidigt givet dem lysten til at genoverveje deres situation og måske er livet som enlig og enke ikke, hvad de har lyst til længere. I stedet begynder et lille håb at spire i dem begge om, at kærlighed også findes indenfor de gråhåredes rækker, og mens de kompromitterende billeder af Strøm og Johansson er til fremkaldelse, indrykker Alma og Margit en kontaktannonce i det lokale dagblad:

 

“Sirile gentlemen søges. Vi er to enlige damer, 81 og 79 år, hvoraf den ene er lidt halt. Vi søger hver især en mandelig ven. Vi ser gerne, at De bor i Tomalilla eller omegn og har bil, så De kan køre os til Kivik, når frugttræerne blomstrer./Sidste Udkald.”

Hvem der svarer på annoncen, om de har bil og hvordan Kjell Johannsson må vride sig i forsøg på undslippe de to ældre kvinder og samtidigt beholde sin efterhånden noget sure elskerinde er derefter lidt af en fornøjelse af læse sig frem til og der er ingen spoiler i at sige, at det ærede byrådsmedlem kommer ud på noget af en færd i forsøget på at føje alle damerne (også konen) i hans liv.

Lige til ferielæsningen

Selvom Holmqvist ikke samler lige godt op på alle trådene til sidst i romanen, så er fortællingen så hyggelig og charmerende, at man nemt tilgiver hende denne smule tabte fokus. For Sirile Gentlemen Søges er et smilefremkaldende lille eventyr om to kvinder i deres bedste alder og de oplevelser, de alligevel ikke synes, de er for gamle til at have – om det så drejer sig om kærlighed eller afpresning af selvglade autoriteter. Jeg kom til at trække på smilebåndet op til flere gange og bogen vil være det perfekte tilbehør til en weekend i sommerhus eller ventetiden i lufthavnen denne sommer. For hvem kan ikke bruge et lille, listigt grin og en god historie om to så skønne personligheder?